Een kevertjeKevertjes (en torren) zijn een gewild aas voor de vissen. Of ze nu in het water leven of er bij toeval in belanden maakt niet uit denk ik. Het is een ferme hap en die wordt gewaardeerd. En het leuke is dat er heel wat vissoorten zijn die ze op hun menu. Zowel in binnen als buitenland. Dus waarom niet een paar van die dingen in je vliegendoos?En hoewel je ze in allerlei kleuren en formaten heb bedien ik mezelf doorgaans van een exemplaar in de tinten grijs en zwart. Respectievelijk een grijs dubbinglijfje en een zwart dekschildje (dunne latex) dat ik met koperdraad rib. Simpel maar doeltreffend zo blijkt al jaren. Dus waarom zou ik het anders doen. Als je wilt kun je ze zelf ook maken. De bindstappen tref je hier onder.

 

 

Zet een loodverzwaring op een haakje 12 of 14 en bind darna net boven de haakbocht een stripje latex (speelgoedballon!) op.

 

Daarna zet je een stukje dun koperdraad op (beltrafo!). Nu kun je een mooi taps lijfje maken van de grijze UV dubbing.


Vervolgens vouw je het dekschildje over het lijfje, zet je dat vast met de binddraad en rib je het schildje met de koperdraad. Eventueel een drupje lak op het schildje zodat het wat gaat glimmen. Ten slotte met een dubbingnaald de dubbing wat uitpulken.

 

Wederom geen ingewikkeld patroon. Maar dat is dan ook niet nodig. Zo'n kevertje heeft voldoende gelijkenis met veel van dit soort beestjes in de natuur. Ik vis ze eigenlijk het meest nog in de polders op ruisvoorn. Je kunt bij het binnenstrippen allerlei bewegingen maken. Dat doen de echte ook. En als ze willen kunnen de voorns er keihard op duiken. Maar tijdens het vissen op wintervoorn, als ze niets willen pakken, is het kevertje ook wel eens de oorzaak geweest dat de ban gebroken werd. Het is maar dat je het weet.

 

erikdenoorman

 

Sorbo havennimf


 

Als je straks weer lekker gaat staan kleumen in een haven om er dikke blankvoorns te vangen is het raadzaam een flinke partij nimfjes aan te leggen. Je zult vaak tegen de bodem vissen en in een haven ligt nu eenmaal allerlei rommel waar je, ononkomelijk, aan vast komt te zitten. Wat mij betreft is het handig nimfjes te hebben die makkelijk en snel bij te binden zijn indien dat nodig is. De Sorbo nimf is er een prachtig voorbeeld van. Door een reepje van zo’n huishoudhandschoen af te knippen en daar een lijfje van te maken ben je snel en goedkoop klaar en heb je een vangende havennimf.

 

 

Het materiaal van deze grote handschoenen rekt zonder te breken, kan tegen water, is er in voor deze visserij aanlokkelijke kleurtjes en kost geen drol. Op het voorbeeld zie je dat ie is afgewerkt met twee zwarte biots en een thoraxje van pauw. Ik zou zeggen: leef je uit!erikdenoorman

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>