Een zalmvlieg

 

 

Er zijn zo vreselijk veel manieren om zalmvliegen te binden. Met als resultaat zo onvoorstelbaar veel verschillende zalmvliegen dat het je er als beginner soms van duizelt. Ik kan het weten want ik ben ook een beginner en zal dat ook wel blijven. Eerlijk gezegd is het niet zo mijn ding. Het vangen van een zalm is machtig mooi. Het dagen, weken en seizoenen er in te investeren qua tijd en skills en geld is echter gewoonweg niet mijn ding. En zo blijf ik een gelegenheidszalmvisser die heel af en toe eens zo’n schitterende vis vangt. Maar wel met respect van de doorbijters die zo’n vis dan ook altijd meer verdienen dan ik.

 

 

Als je goed op de foto kijkt zie je dat niet alleen de vlieg prototype is.....


 

Vliegbinden is, zoals je wel zult weten, wel mijn ding. Visvliegen binden dus. Oftewel simpele patronen om vis mee te vangen. Soms mooi, soms lelijk maar altijd bedoeld voor aan het water. Niet in een lijstje. Daar zijn anderen veel beter in. Voor zalmvliegen is dat niet anders. In relatie tot de keren dat ik op zalm vis bind ik veel te veel van die dingen. Ze zijn leuk om te maken, kleurig, lekker fors en je kunt er eindeloos in variëren.

 

 

 

 

 

 

Dit jaar gaan er een paar mee naar Noorwegen welke vooral uit kleurige poolvos zijn vervaardigd. Hoewel de vleugel verstevigd is met een ‘underwing’ van bucktail. En als je je ook eens wilt wagen aan zo’n zeer bewegelijke zalmvlieg dan zie je hierboven hoe het prototype, op aanwijzing van anderen, op mijn vice gestalte kreeg.

 

erikdenoorman

 

Snelbinder van de week 110


Fint streamer


Het vliegvissen op Fint is denk ik wel de meest toegankelijke manier van vliegvissen op zout water die er in Nederland te vinden is. Als ze er zijn tref je ze er dikwijls massaal aan. Meestal verraden ze zelfs hun aanwezigheid met veel kabaal in het wateroppervlak. Gekende stekken worden dan ook snel bevolkt door vliegvissers uit alle hoeken van het land. Want Fint vangen is best leuk. Hoewel de meesten naar het Rotterdamse havengebied reizen voor hun vangsten pak ik vaak de spuisluis van IJmuiden. Dat is wat dichterbij. En qua omgeving is het helaas net zo industrieel.
Fint is goed te bevissen met een #6-7 hengel. Al naar gelang de diepte waarop je ze treft dien je een keuze te maken of je een intermediate, sinktip of, zoals vaak, een drijvende lijn dient in te zetten. Een metertje 30/00 als onderlijn volstaat. Maar wat moet je er nou aan knopen?

Ik heb ze gevangen op een veelvoud aan kleinere zoutwaterstreamertjes. Zelfs een keer op zalmvliegen! Ik had toen de verkeerde vliegendoos in mijn tas gestopt. De fint vond ze prima. Maar de meesten vang ik om onderstaand streamertje in de kleur chartreuse. Een simpel en eenvoudig te maken patroontje dat bovendien stevig is en vele finten mee gaat. Ook een passerende zeebaars of makreel pakt ze regelmatig. En dat zijn altijd weer leuke bijvangsten.

 

Je hebt voor dit circa 5 cm. lange vangertje slechts een zoutwaterhaak, een diabolo of kettingoogje, wat chartreuse cactuschenille en wat glitters voor het staartje  nodig. Omdat Fint een vis is die snel zijn schubben verliest bij het beetpakken raad ik je aan de weerhaak plat te knippen zodat je de vis in het water kunt onthaken en niet helemaal onder de schubben komt te zitten. De Fint zal je er dankbaar voor zijn.

 

erikdenoorman

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>