Vliegvissen
Vliegvisartikelen

Ze zeggen maar
Vliegvissen - Techniek
dinsdag 14 maart 2017 18:33

Ze zeggen maar…

 

Ze zeggen dat brasem net natte dweilen zijn. En dat ze slijmerig zijn. Bovendien zou er weinig pit zitten in zo’n platte. Nou..in het prille voorjaar bepaald niet hoor. De brasems, al dan niet met pukkels, zijn beresterk in deze periode. Zeker op stromend water is het nog best een kluif ze in het net te krijgen. Ik denk zelfs dat ze op stromend water al snel sterker zijn dan een forse winde.

 

Niet zelden meent er zelfs eentje bij te zitten die wat lijn weet te trekken van mijn reeltje. Maar goed ook want anders zou 14/00 tippet beslist onvoldoende zijn. Leuke vliegvisserij dus. Dat duurt even zo voort nog ook. Tegen de tijd dat de paai zich aankondigt kun je er echter beter mee ophouden. Ze willen niet meer in je nimfen bijten dan. Blijf je het toch proberen dan zul je snel bemerken dat je veel vissen vals haakt. Geen pretje voor de vis maar ook niet voor de visser om ze zó te vangen. Maar voorlopig is dat nog niet zover. En ach weet je....Ze zeggen maar.


erikdenoorman

 
Door schade en schande
Vliegvissen - Techniek
zaterdag 18 februari 2017 23:23

Door schade en schande

 

Je kunt als vliegvisser nooit zeggen dat je uitgeleerd bent. Hoewel ik sommigen ken die dat wel uitstralen. Nou, ik durf gerust te zeggen dat ik telkens nog bij leer. Noem het maar ervaring. En dat gat nu eenmaal met schade en schande. Want niet elke verandering is een verbetering. Toch zullen er zo nu en dan dingen zijn waarvan je zelf, door ondervinding en volhouden, op een bepaald moment merkt dat iets beter gaat. En dat is leuk.

 

(archief)


Eén van mijn bescheiden succesjes wil ik hierbij wel delen. Want de windes staan op het punt hun paaitrek aan te vangen. En, zeker in het begin daarvan, zul je ze diep moet belagen. Ze zwemmen namelijk over de bodem op. Ik heb dat jaren gedaan met twee verzwaarde goudkopnimfen. Meestal een grote ( haak 8 of 10) en een kleiner exemplaar. Bij harde stroming ook wel twee grote. En je wilt niet weten hoeveel nimfen ik in de loop der jaren ben kwijt geraakt aan de bodem. Het moeten er honderden zijn geweest. Maar sinds vorig jaar is dat verlies aan nimfen dramatisch afgenomen. En dat zonder dat ik minder ging vangen. Naar ik meen in tegendeel zelfs.

 

(archief)

 

Op een dag was ik mijn nimfen vergeten. De hele doos lag nog thuis en ik moest het doen met wat er nog op de badge van mijn vestje zat. Zo knoopte ik de zwaarste die ik had aan de dropper (zijlijn) van de leader. Deze zou de kleinere goudkopnimf op diepte brengen en daar houden. Helaas raakte ik die echter al na paar worpen kwijt. Met nog slechts de grote nimf aan de dropper en de vliegendoos met nimfen thuis kon ik niet anders dan er een palmer aan knopen. Die had ik namelijk wel bij me. Deze palmers gebruik ik normaliter verderop in het seizoen. Ze zijn verzwaard met dun looddraad en ik vis ze dan als natte vlieg.Op een langstelige haak, waar ik ze ook wel op bind, heten ze vaak Wooly worms trouwens.

 

Enkele voorbeelden van de betreffende palmerachtigen.

 

Na de inworp bracht de zware nimf de palmer mee naar beneden. Maar omdat deze harig is bleef die veel minder snel vast zitten aan de bodem. De haartjes ketsten de vlieg telkens af in plaats van dat hij vast kon raken. Het lijkt wel wat op stuiteren. In wat ondieper en helder water kon ik dat eens met eigen ogen zien. Ook zag ik dat zo’n palmer veel bewegelijker door het water gaat dan een tweede goudkop. De vlieg is natuurlijk ook wat lichter in gewicht. Deze combinatie is nu mijn standaard geworden. De goudkop laat ik pakweg 20 cm. Boven de de bodem zinken ( kwestie van afstellen van je strike indicator) en de palmer, die aan de laatste 40centimeter 14/00 hangt, doet zijn dartele huppeltjes. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

 

erikdenoorman

Laatst aangepast op zondag 19 februari 2017 00:02
 
Meer artikelen...
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 78