Ha Erik!

Hier weer een berichtje uit Koppang aan de Glomma.Het voorjaar in Stor-Elvdal werd dit jaar gekenmerkt door een late en trage dooi. Hierdoor kwam het meeste smeltwater pas eind mei, begin juni naar beneden. Dit ging jammer genoeg ook gepaard met de nodige regen waardoor het water in de Glomma flink steeg en - erg lastig voor vliegvissers - lang hoog bleef. Erik beaamde het al in zijn Glomma verslag van 2 weken terug.

 

 Afgelopen week klaarde het weer aardig op en werd het een stuk droger. Hierdoor is het water inmiddels zo’n 75 cm gezakt en begint het vissen aangenaam te worden. Voor mij reden genoeg om de vliegenlat weer af te stoffen en een avondsessie  te doen tussen de eilanden ten noorden van de camping. Het weer was prima. Weinig wind, een midzomers avond zonnetje en veel insecten op het water. Allemaal fijne ingrediënten voor een paar succesvolle uurtjes zwiepen! En succesvol was het zeker.

 

Na kortstondig zoeken - met boven gemiddeld water is dat meestal het geval - meldde de eerste mooie vlagzalm zich bij mijn vers geknupte f-fly, welke gretig van het water oppervlak werd gezogen. Met een ferme ruk werd de weerhaakloze haak gezet. Even later kon een mooie vlagzalm weer verder zwemmen. Zo werden er achter elkaar diverse vlagzalmen gehaakt. De kleinste een centimeter of twintig, de grootste net geen 40 cm.

 

Toch maar even verder lopen naar een iets diepere geul met rustig stromend water. Hier staken vlagzalmen met regelmaat hun bekkie uit het water om grote eendagsvliegen te pakken. Na een paar missers op de op de f-fly was het opeens flink raak. Een forse vlagzalm gaf veel sport op m’n vijfje. Na meting bleek deze 42 cm. Snel weer door want hier zat veel vis. Na weer een handje vol vissen van verschillende grote was het weer goed raak. Een grote vlagzalm die maar niet van ophouden wist. Springen als een achterlijke en vooral lekker dwars op de stroming gaan staan met de rugvin omhoog. Alsof je aan een emmer staat te trekken. Niet minder dan 5 minuten duurde het voordat de vis zich - met tegenzin - gewonnen gaf. 47 Centimeter schoon aan de haak! Het was inmiddels kwart voor elf in de avond. Niet dat je daar last van hebt, want donker wordt het niet in deze tijd van het jaar. Toch een mooi moment om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren.

 

Als ik dit seizoen meer van dit soort sessies mag beleven dan kan het wel eens een erg mooi seizoen worden!Tot zover weer even!

Groet vanuit Koppang aan de Glomma,
Edward