Snelbinder van de week 110 PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegbinden - Patronen
Geschreven door Erik van den Hoek   
zondag 25 juni 2017 09:27

Snelbinder van de week 110


Fint streamer


Het vliegvissen op Fint is denk ik wel de meest toegankelijke manier van vliegvissen op zout water die er in Nederland te vinden is. Als ze er zijn tref je ze er dikwijls massaal aan. Meestal verraden ze zelfs hun aanwezigheid met veel kabaal in het wateroppervlak. Gekende stekken worden dan ook snel bevolkt door vliegvissers uit alle hoeken van het land. Want Fint vangen is best leuk. Hoewel de meesten naar het Rotterdamse havengebied reizen voor hun vangsten pak ik vaak de spuisluis van IJmuiden. Dat is wat dichterbij. En qua omgeving is het helaas net zo industrieel.
Fint is goed te bevissen met een #6-7 hengel. Al naar gelang de diepte waarop je ze treft dien je een keuze te maken of je een intermediate, sinktip of, zoals vaak, een drijvende lijn dient in te zetten. Een metertje 30/00 als onderlijn volstaat. Maar wat moet je er nou aan knopen?

Ik heb ze gevangen op een veelvoud aan kleinere zoutwaterstreamertjes. Zelfs een keer op zalmvliegen! Ik had toen de verkeerde vliegendoos in mijn tas gestopt. De fint vond ze prima. Maar de meesten vang ik om onderstaand streamertje in de kleur chartreuse. Een simpel en eenvoudig te maken patroontje dat bovendien stevig is en vele finten mee gaat. Ook een passerende zeebaars of makreel pakt ze regelmatig. En dat zijn altijd weer leuke bijvangsten.

 

Je hebt voor dit circa 5 cm. lange vangertje slechts een zoutwaterhaak, een diabolo of kettingoogje, wat chartreuse cactuschenille en wat glitters voor het staartje  nodig. Omdat Fint een vis is die snel zijn schubben verliest bij het beetpakken raad ik je aan de weerhaak plat te knippen zodat je de vis in het water kunt onthaken en niet helemaal onder de schubben komt te zitten. De Fint zal je er dankbaar voor zijn.

 

erikdenoorman

Laatst aangepast op zondag 25 juni 2017 09:41