Roofvis seizoen weer begonnen

Het is apart dat rond mijn verjaardag, die van mijn vrouw en onze trouwdag het roofvisseizoen weer begint. Even terug naar onze trouwdag….26 mei 1983. Een beetje druilerige dag was het. We hadden ons dus in de echt verbonden. En gezien dat nog steeds het geval is denk ik dat dit geen slechte keuze was. Want ook toen mocht ik, de dag erna, al een hengeltje uitgooien in Leusden waar we toen woonden in onze gloednieuwe premie A woning. Toen was er nog een gesloten seizoen voor alle visserij. Het laatste weekend van mei, overgaand naar de officiële openingsdag van 1 juni had iets magisch.


Als kind al kan ik me die broeierige dagen nog goed herinneren. Steevast kreeg ik op mijn verjaardag, 29 mei , gerelateerde cadeautjes zoals een nieuw tuigje, destijds ‘sim’ geheten. In de keuken riekte het naar klamme havermout en broodkruimels want het geheime lokvoertje stond er te gisten. In de schuur, want het mocht perse niet in de koelkast, lag een groen bakje met voor een kwartje maden te wachten op de dingen die komen zouden. Ik lag te woelen in mijn bed en was vaak al voordat de wekker afging klaarwakker. Het nieuwe seizoen was aangebroken.

Anno 2017 is dat allemaal wel wat anders. We mogen voor veel vissoorten eigenlijk gewoon het hele jaar doorvissen. Behoudens de roofvis. Daarvoor gelden nog steeds dezelfde regels als destijds. In zekere zin achterhaald maar aan de andere kant goed omdat de roofvis nu eenmaal bescherming vergt en kwetsbaarder is dan het bestand aan witvis. Of 1 juni nu de juiste datum is om het weer toe te staan weet ik niet. De snoek heeft al veel eerder gepaaid en ook de baars en snoekbaars is daar al een poosje klaar mee. Over roofblei heeft niemand het eigenlijk. Maar die had je ten tijde van de toenmalige wetgeving dan ook niet.

 

 

Vandaag mocht er weer een serieuze streamer aangeknoopt worden. Die van mij zijn, nog steeds, tamelijk gedateerd. Maar ze vangen zo fijn!

 

2,5 centimeter was de maximum lengte die, tot voor gisteren, wordt gedoogd om onze kunstaasjes, en dus ook vliegen, te presenteren gedurende de gesloten tijd. Grappig is dat ik nergens kan vinden hoe het nu precies zit met de werkelijke toegestane lengte van zoiets. Voor kunstaas schijnt dit de maximale afstand/lengte van de haak te zijn. (…). Zou een haak van 2,5 centimeter met bijv. 8 cm. zonkerstrip dan toch gemogen hebben ? Dan had je toch mooi op de, an sich vogelvrije,  roofblei kunnen vissen toch? De eventuele baars, snoek of snoekbaars die zich zou melden wordt door het overgrote deel van de Nederlandse sportvissers toch terug gezet. Toch?

 

 

Enfin. Het is weer eind mei en de kriebels zijn er nog. Roofviskriebels voor wat betreft de vliegvisserij in dit geval. De lijnen, reels, hengels en streamers zijn weer in staat van paraatheid. Een vorm van broeierigheid die verwachtingen schept. Voor sommigen zelfs een geheel nieuwe uitdaging. In mijn geval was het eerste bezoek aan mijn roofviswater weer een genot. Al was het kort durend. Mijn sinktip bracht de conventionele snoekbaarsstreamer snel naar een meter of vier diep. Na het afzinken begon ik te strippen. Na paar al strips stortte zich een snoekbaars op mijn bindsel. Ik kon het nauwelijks geloven! Geen grote vis maar op een #6 doet een halve meter glasoog goed z’n best. Na het onthaken gleed de vis weer terug in z’n element. De tweede worp, geloof het of niet, weer een fikse aanbeet. Nu een exemplaar van net geen 70 centimeter! De derde worp moet snoek geweest zijn want na de aanbeet loste ik mijn streamer vrijwel direct. De volgende worpen leverden weer snoekbaars aanbeten op. Sommigen kon ik landen, ander losten na paar seconden. Dit duurde nog geen uur en daarna was het helemaal voorbij. Het was even een gouden uur. De rest van het seizoen zal het waarschijnlijk niet meer zo zijn als dat het deze dag was. Maar roofvisseizoen is weer begonnen!

 

erikdenoorman