Bericht uit Koppang 20

 

Hier weer een berichtje uit Koppang aan de Glomma.

 

Na en lange maar niet zo heftige winter mogen vliegenlatten weer uit de kast. Normaal begint mijn visseizoen met een zeeforeltrip naar Denemarken, maar door diverse omstandigheden kon dit helaas geen doorgang vinden. Om het vissershart toch te voeden trok ik op derde paasdag samen met vriend en vismaat Henny naar de zuidpunt van het Oslo fjord. We hadden wat onderzoek gedaan en leek erop dat daar goed op zeeforel viel te vissen. Dus visuitrusting bij elkaar gegrabbeld en gaan! Een ritje van 4,5 uur bracht ons naar de gemeente Hvaler. Deze gemeente telt een aantal grote eilanden (Vesterøy, Spjærøy, Asmaløy en Kirkeøy) en nog zo’n 800 kleine eilandjes. Deze eilanden liggen nog net op Noors grondgebied tegen de Zweedse grens en, niet onbelangrijk, in de monding van  - jawel - de Glomma! Hier komt zoet en zout water samen en dat zijn altijd aantrekkelijke zeeforel stekken.

 

We verbleven op het zuidelijkste puntje van het Vesterøy in een accommodatie voor grote groepen. Er waren ook een paar hutten te huur dus dat kwam mooi uit. Omdat er geen weg naar de naar de accommodatie loopt werden we door de beheerder opgepikt uit de haven van het eiland naast ‘ons’ eiland. Ook prima. Er bleek een pad over de bergen naar de accommodatie te lopen dus werd de auto later aan het begin van het pad op een boeren erf geparkeerd. Elke dag begon dus met een 15 minuten bergwandeling. Ben je meteen wakker en lekker warm.

 

Door een harde wind uit het zuidwesten hebben we de volgende dagen diverse stekken aan de de noordkant van alle grote eilanden bevist. Dat viel nog niet mee kan ik je vertellen want er zijn maar bar weinig plaatsen waar je daar wadend kan vissen. Alle eilanden bestaan uit enorme rotsen waarvan de meesten steil het water induiken. Hier is het dus ook meteen verschrikkelijk diep. Daar hoef je met een vliegenlat dus niet te zijn. Op sommige plekken gaat het wat minder steil  naar beneden en kan je vanaf de oever vissen. Dat dit kansrijke plekken zijn bleek wel toen ik op dag 1 een kneiter van een zeeforel haakte die er naar een paar knalharde rukken met mijn vlieg vandoor ging. Lucky fish. ;-)

 

Met behulp van Google maps en vooral de kaart van Finn (finn.no/kart) wisten we op elk eiland een paar plekken te vinden waar we wadend konden vissen. Een aantal van deze stekken bleken succesvol. Al met al haakten we in een paar dagen een vis of 8 en hadden we diverse aanbeten. Niet schokkend veel, maar voor een eerste kennismaking met het gebied en drie visdagen ook niet slecht. Vismaat Henny ving een mooie 40+ vis die ook nog eens prima smaakte. Conclusie: de Hvaler eilanden - die hun naam danken aan het feit dat ze er vanaf zee gezien uitzien als walvissen (hval = walvis) - zijn prachtig en er is hier zeker vis te vangen, maar met een bootje gaat het waarschijnlijk 10 x beter dan vanaf de kant. Eindconclusie: volgende keer gaat de boot mee.

 

Dan terug naar de Glomma. Die is inmiddels ijsvrij. Op de oevers liggen hier en daar nog wat flinke ijsschotsen maar daar hebben we geen last van. Afgelopen weekend mocht ik de eerste vissende gasten ontvangen (all the way from the UK) en ook meteen gidsen. Omdat het 3 onervaren vliegvissers waren waarvan er 2 nog nooit een vlieghengel in hun handen hadden gehad hebben we het eerste uur doorgebracht op het grasveld aan de Glomma om een basis te leggen. Niet dat ik werpinstructeur ben, maar iemand die weinig weet van vliegvissen valt in een uur veel te leren. Daarna was het tijd om de lijnen nat te maken op een plek waar ik erg goede ervaringen heb.

 

Het koste wat moeite om de gasten hun nimfje op een fatsoenlijke manier in het kraakheldere water te laten landen maar na verloop van tijd zag het er best goed uit. Voor mij tijd om een potje koffie te zetten en zelf op zoek te gaan naar vis. Helaas leek het erop dat de vissen nog niet op deze stek aanwezig waren of geen zin hadden in een mooi maar smakeloos nimfje. Dat kan gebeuren zo vroeg in het voorjaar. De volgende dag werd er gevist op een stek 15 kilometer stroomafwaarts en daar zat wel al vis en werd er ook gevangen. Iedereen blij en tevreden en missie geslaagd! Ondertussen worden de dagen steeds warmer en de nachten steeds korter. De lente is hier overduidelijk begonnen en zie uit naar een een mooi voorjaar met hopelijk veel mooie visdagen.Tot zover weer even!

 

Groet vanuit Koppang aan de Glomma,
Edward