De eerste droog


 


Als ik iets niet verwachte dan was het wel dat ik vandaag mijn eerste winde op de droge vlieg zou vangen. Vanochtend namelijk lag er zelfs nog ijs op mijn auto en de matige wind, met teveel O’s erin beloofde ook al niet veel goeds. Maar omdat ik vandaag vrij was moest er toch gevist worden vond ik. Ik wachtte ermee tot na de koffie. De temperatuur was intussen opgelopen naar 8 graden. Je zou zeggen dat het mooi snoekweer was. De wolken lieten af en toe flinke gaten zien waardoor de zon uitbundig scheen. Maar vanwege de wind kon ik niet zeggen dat het aangenaam was. Toch kon je aan de bloemen in het gras zien dat het lente zou moeten zijn.

 

Ik had van alles wat meegenomen en zou wel zien. Het eerste water wat is bezocht zag er uit alsof er helemaal geen vis zat. Geen kringetje, geen golfje, geen belletjes. Niks. Ik heb er niet eens mijn hengel opgetuigd. Door dan maar naar een ander watertje. Daar zit winde. Althans onlangs nog zag ik er een paar. Een struinwaterje is het. Na enig struinen viel mijn oog op een grote uitwaaierende kring. Het zal toch geen azende vis betreffen ? Ik sloop naderbij en ja hoor. Weer een kring. Precies in een door de zon beschenen bochtje aasde enkele fraaie windes op drijvende vliegjes.

 

Ik knoopte er een bruine rukmug aan. Een vlieg die echt niet alleen vlagzalmen op de kant brengt. De eerste worp was niet goed geplaatst en snel hief ik de hengel om de vis niet te verstoren. Ik wachtte even tot ik ze weer rustig zag azen en wierp opnieuw in. Een meter achter de vis. De wind zou de vlieg voor de vis brengen was het plan. En dat lukte wonderwel nu. Ik zag de winde langzaam stijgen en keek in het wit van zijn bek toen deze zich opende om de vlieg te pakken. Ik zette de haak en kon een lichte jubel niet onderdrukken. Terwijl de andere windes zich uit de voeten maakten kon ik de eerste op de droge vlieg gevangen winde van 2017 landen. Een heerlijk gevoel weer.

 

 

 

erikdenoorman