Eens per jaar CDC PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegbinden - Patronen
Geschreven door Erik van den Hoek   
woensdag 19 april 2017 21:15

Eens per jaar CDC

 

Ik vis zelf nooit met CDC patroontjes. Wel gebruik ik dit fraaie materiaal om nimfen, natte en droge vliegen wat detail te geven. Maar ook niets meer dan dat. Paar sprietjes, paar pootjes en zo. Want ook ik vind CDC op zich fantastisch mooi bindmateriaal. Maar echte vliegen die uit hoofdzaak uit CDC zijn samengesteld tref je niet in mijn collectie. Waarom? Nou, ik vind dat na een paar vissen dat CDC niet meer goed droog te krijgen is. Ondanks alle poeders, CDC-olie en aanverwante aanraders. Het gebruik van antron-achtige fibers (want daar zijn heel wat verschillende varianten in) heeft m.i. een beetje het zelfde effect als CDC maar is een veelvoud duurzamer en kan gemakkelijk weer drijvend gemaakt worden na een vangst.

 

Toch zit ik eens in het jaar een partij CDC vliegen te binden. Niet voor mezelf maar voor de kiosk van Koppang Camping waar Edward ze graag aan zijn gasten aanbeveeld. Dit samen met nog veel meer andere vangende vliegen overigens. Zijn gasten weten CDC te waarderen. En terecht natuurlijk want bijvoorbeeld de F-fly kan ja daar rustig in de top 5 van  TOP vlagzalmvliegen zetten. Ook met de jaarlijkse workshop wordt er zeer goed op gevangen. Ik laat het bij mijn eigen collectie. Ook na het binden van onderstaand patroontje dat ik je zeker niet wil onthouden. Je kunt dit emergertje op diverse haakmaten en in verschillende kleuren (beige, bruin, olive, zwart) binden.


Op een haak voor een droge vlieg zette ik een ruw staartje op van kalfstaart Daarna maakte in van geverfde hazendubbing het lijfje.

 

Hierna bind ik een CDC veertje aan de punt op en wikkelde deze circa 5 maal achter het haakoog rond. De restjes knipte ik weg zoals op de foto. Van de restjes zette ik een 'vleugel' op zie ik met de binddraad schuin naar achteren dirigeerde. Daarna bond ik de vlieg af en lakte ik het kopje dunnetjes.

 

Succes met binden van dit prima vangende CDc patroon.

 

erikdenoorman

Laatst aangepast op woensdag 19 april 2017 21:27