Grote meivliegnimf PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegbinden - Patronen
Geschreven door Erik van den Hoek   
zondag 16 april 2017 22:26

Grote meivliegnimf

 

De twee grootste meivliegen zijn de 'Ephemera Vulgata' en de 'Ephemera Danica'.Met name de tweede ervan, je weet wel… die gele, staat vaak in de belangstelling. Het is dan ook een prachtig insect dat massaal kan hatchen en schitterende vliegvisserij oplevert in heel europa. De Vulgata daarentegen is vrijwel even groot, hatcht ook massaal maar is duidelijk minder spectaculair om te zijn. Over het algemeen is deze vlieg bruinachtig en een stuk grauwer qua uiterlijk. In Noorwegen, waar ik veel kom in juni, tref je beide soorten aan. Mits de voorwaarden aanwezig zijn kunnen ze ook talrijk voorkomen. Met name in het oosten van het land. En omdat alles wat later van stapel loopt wat het weer betreft is het niet mei dat je ze zult treffen maar juni. Maar ook in de rest van europa, ja zelfs in ons eigen land, komen ze voor!

 

Net als elke eendagsvlieg kent dit insect ook een nimfstadium. En die kan aantrekkelijk zijn om in je collectie te hebben als je van plan bent met dit insect aan de slag te gaan. Het zijn tamelijk forse nimfen die over het algemeen bruinachtig van tint zijn.

 

 

Fazantenveren lever zeer geschikt materiaal om er eens een paar te binden. In combinatie met wat dubbing, koperdraad en een CDC veertje zijn er goed vangende exemplaren mee te binden. Ik laat je graag zien hoe ik ze maak.

 

Op een langstelige haak 8 zet ik een 4 mm goudkopkraal en een loodverzwaring. Daarna maak ik de staart uit wat punten van fibers uit een staartveer van een fazantenhaan en zet ik een dito veerstrip op samen met een stukje koperderaad.


Van de veerstrip wikkel ik een mooi lijfje dat ik daarna rib met het koperdraad. Vervolgens bind ik weer een veerstripje op om daar straks het dekschildje van te maken.


De thorax maak ik uit beige dubbing. Vervolgens bind ik, aan de punt, een CDC veertje in dat ik 3 slagen achter de kraal wikkel. Het restant knip ik weg.


Nadat de fibers van de CDC veer schuin naar onderen zijn gericht vouw ik de veerstrip als dekschildje over de thorax. Na het afbinden laat ik wat bug bond op het schildje vloeien en laat dat harden onder de UV lamp.


Dit is het resultaat van deze forse meivliegnimf. Succes met binden en.... met het vangen van mooie vissen die hier een hap in zien.

 

 

erikdenoorman

Laatst aangepast op woensdag 26 april 2017 08:57