Verzwaarde palmers PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegbinden - Bindtechniek
Geschreven door Erik van den Hoek   
vrijdag 07 april 2017 22:51

Verzwaarde palmers

 

De oeroude palmer is een echte vangvlieg. Maar dan hebben we het eigenlijk altijd over de droge variant. Deze dreef al fier rond, decennia geleden, in polders en verschalkte de toen nog volop aanwezige dikke ruisvoorns. Die werden destijds, in alle euforie, polderforellen genoemd in de toenmalige publicaties. En ach… die tijd is helaas alweer lang voorbij. Polders met dikke ruisvoorns zijn schaarser dan oases in de Sahara. Maar palmers doen het nog steeds. Droog en…..nat. Op zich ook al niets nieuws want ook toen vond men al dat als een palmer door het oppervlakte zakte ( niet ingevet dus) het ook een zeer graag genomen vlieg bleek.

 

 

Verzwaarde palmers zijn eigenlijk doodgewone palmerpatronen. Niet meer traditioneel gebonden met louter een hacklveer of met een lijfje van pauw. Nee de moderne dubbings bieden ook nieuwe mogelijkheden en zorgen zo voor wat extra effect.  Een kleine looddraad verzwaring en een wat dikkere haak zorgen ervoor dat de vlieg niet meer kan drijven. Het is dus een natte vlieg geworden die, in tegenstelling tot conventionele natte vliegen, nauwelijks gestript dient te worden om effectief te vangen. Vissen die je normaliter met een goudkopje aan zou werpen schrikken vaak van het plonsje waarmee zo’n nimf te water raakt. Deze ruige borstel kun je geruisloos serveren en laten afzinken. De wind en of stroming moeten zo’n verzwaarde palmer naar de vis brengen. Mooie visserij met een nostalgisch tintje zeg maar.

 

 

Deze vliegen beperken hun succes niet tot specifiek Nederlandse vliegvisserij op soorten als voorn en winde. Op wilde bergbeken boven de boomgrens ving ik er beste forellen op. Op tragere rivieren in o.a. de Ardennen, maar ook in Noorwegen, zien vlagzalmen vaak ook een smakelijk hap in zo’n zwevend borsteltje. Op het zoute brengen ze, in de wat grotere maten, zeeforel in het net. Ga er dus gerust een mee experimenteren.

 

 

erikdenoorman