Walden-pond

Havenstokje, van probeersel tot blijvertje

 

Op facebook heeft Krijn de pagina vliegvissen tips en trucks opgericht. Een goed bezochte pagina waar de deelnemers om informatie vragen en andere deelnemers die weer willen delen. Als je het nog niet gezien hebt is het zeker een aanrader. En echt niet alleen als je beginner bent.

Op enig moment handelde het over het Oostvoornse meer en waarmee je zoal de forellen zou kunnen belagen. Onvermijdelijk kwam het legendarische ‘stokje’ van Henk M. daarbij ter sprake. Een onooglijk ( al is dat altijd subjectief gezien door ons mensenogen ) bindsel dat vermoedelijk een waterinsect of misschien zelfs een mini garnaaltje of kreeftje voorstelde. Wel geniaal. Dat bleek vooral uit de vangsten. Op een haakje 12 werd wat dubbing van haas gezet dat geribt werd door één pauwenfiber. Geen kraaltje, geen looddraad of andere toeters en bellen. Aan een heel lange leader liet je het gewoon meevoeren door de wind. Niet of nauwelijks strippen was de remedie. En plotseling, uit het niets, werd je leader dan strak getrokken. Zo vingen we menige forel. Henk vooral. Die was heer en meester met, zoals hij het binsel doopte, het stokje.

 

 

 

Nieuwjaarsochtend was de voorn los. Ik viste met het stokje in combinatie met andere nimfen. 9 van de 10 vissen kozen het stokje! 

 

Op mijn beurt bedacht ik dat dit stokje, met een kleine wijziging, ook wel een zou kunnen werken bij de winter vliegvisserij op grote voorn in de havens. ( En misschien zelfs voor nog veel meer dan dat, maar zover ben ik nóg niet) De enige aanpassing was trouwens dat ik de haaksteel verzwaarde met dun looddraad. Simpelweg omdat de voorn diep(er) zit en het stokje anders te hoog in het water blijft hangen. En ik moet je zeggen dat ik inmiddels vrijwel alleen nog maar met het havenstokje vis. De voorn is er dolenthousiast op. Zowel met de wind meegevoerde exemplaren als heel langzaam gestripte havenstokjes gaan er in als koek. Dus wat mij betreft een blijvertje voor de Oer-Nederlandse wintervoornvisserij met een druppel aan je neus.

 

 

Dit is slechts wat je nodig hebt om een havenstokje te kunnen binden. Meerdere kleuren hazendubbing is leuk maar hoeft niet persé.

 

Omdat het stokje. in mijn visie, door iedereen die looddraad, hazendubbing en pauw heeft te binden moet zijn wil ik de havenvariant van het stokje jou ook niet onthouden. Ik bind ze trouwens zowel op haakje 12 en 14.

 

 

Zet op een langstelig haakje een verzwaring van dun looddraad en bindt een pauwenfiber aan de achterzijde op.

 

Maak van hazendubbing een taps lijfje en rib dit daarna met de pauwenfiber. Je kun nu direct al afbinden. Het havenstokje is klaar.

Tot dusverre heb ik ze vooral in natuurlijke tinten gebonden. Maar dat wil niet zeggen dat je kunt experimenteren met allerlei kleuren dubbing. Ook kun je 'm een fluor kontje geven of een opvallende kleur binddraad gebruiken om het stokje wat op te leuken. of het zin heeft, ik denk van niet, maar het oog wil ook wat. Dus, met dank aan Henk en Krijn, hierbij de geboorte van het havenstokje!

 

erikdenoorman