Walden-pond

(ultra) light snoek streameren 

 

Ik kreeg onlangs een email van iemand die nog maar net een jaartje toegetreden was tot het gilde der notoire zwiepers. Hij had voldoende kundige mensen in zijn omgeving om hem het werpen en binden bij te brengen. En dat had intussen tot mooie resultaten geleid. Voorn, baars en een enkele roofblei waren tot dusverre de gescoorde soorten. Maar, zo liet hij weten, een snoek vangen op de vliegenhengel zou ook geweldig zijn. Hij bezit één hengel. Een #5-6. Nu hoor ik je al roepen, da's veel te licht om mee te snoeken. Maar is dat nou echt zo? 

 

Dat je ook snoeken van dit formaat pakt op juist klein aas lijkt vreemd. Toch is het echt zo! Dit exemplaar werd zelfs op een red tag nimf maat 10 gevangen. Niet alleen dat was bijzonder. Dit alles op een 9 foots #3.

 

Als je er van uit gaat dat kunstaasvissers, zonder dat ook maar iemand dat gek vindt, snoek belagen met ultra lichte spinhengeltjes met een werpvermogen van tussen de 5 en 10 gram, 16/00 nylon en een spinnertje, dan mag je veronderstellen dat dat ook met een relatief lichte vliegviscombi moet kunnen. Zo lang de hengel maar in staat is een vis van formaat, in dit geval een snoek, netjes uit te drillen en onder het net te brengen is een pittige  #5-6 helemaal geen slechte keuze. Je moet alleen wat aanpassingen doen. Voor de duidelijkheid; ik ga er hier niet vanuit dat men ermee op groot water op jacht gaat naar louter meter plussers. Nee gewoon de huis tuin en keuken snoek zeg maar. 

Qua drilvermogen mag een pittige #5-6 geacht worden voldoende body in te zetten om een fatsoenlijk formaat snoek de wil op de leggen. Laten we eerlijk zijn. Zo heftig is de dril van een snoek nou ook weer niet..... Als je de onderlijn niet al te dun kiest, denk dan aan 1,5 meter 30/00 of dergelijke, kun je ruim voldoende druk op de vis uitoefenen om de dril niet nodeloos lang te laten duren. En ja, je materiaal laat dan een prachtig krom gebogen hengels zien natuurlijk. Maar er zal niks breken. Je moet wel even durven om de juiste krachtsverhoudingen te herkennen en toe te passen. En het zal je wellicht verbazen, dat mag best wat power zijn. 

 

Ook deze prima Dragontail streamers zijn niet prettig te werpen op een lichte hengel. Als ze nat zijn belasten ze zo'n hengel zo erg dat zelfs breuk kan ontstaan.

 

Wat de keuze van streamers aangaat heb je wel wat beperkingen hoor. Een streamer met een dubbele zonkerstaart is nog maar nauwelijks fijn te werpen. Dragontails en zo vallen direct af omdat ze zoveel water opnemen dat je er zelfs deze hengelsetting op zou kunnen breken. Maar listig gebonden streamers met schaars toegepast materiaal kunnen wel degelijk. Ze laten zich fijn werpen en geven, eenmaal te water, een voortreffelijke actie. En daar gaat het volgens mij, en de snoek,  om. 

 

Een streamer binden voor een #5-6 combi is wat gecompliceerder omdat je met dingen rekening moet houden. Maar met het juiste materiaal, common sense en doorzettingsvermogen zal het je zeker lukken een passend antwoord te vinden. De hierbij getoonde en praktijk bewezen blauwe streamer heeft nogal wat materiaalsoorten in zich. De staart is van holografische glitter. Het lijfje van blauw/zilveren glitterchenille, verder is er zowel blauwe bucktail, polar fox, nayat, grizzlefiber en holografische body glitter in verwerkt. 

De groene variant is iets eenvoudiger uitgevoerd maar daarom niet minder effectief. De polar fox en de grizzlefiber ontbreken bij dit exemplaar. Beide exemplaren zij tussen de 13 en 15 cm. lang. Maar weet dat ik ze zelfs nog kleiner (10 cm.) maak.

Ervaren snoekvissers weten dat snoek, ja ook soms heel grote exemplaren, op sommige momenten alleen maar belangstelling toont voor klein aas. Dat is in de polder herkenbaar wanneer je ze heel actief ziet azen en er om de haverklap kolken en weg sprintende visjes waarneembaar zijn. Daarom heb ik altijd wat kleinere exemplaren bij me. Je weet het immers maar nooit! Ultra light snoek streameren kan dus prima. Probeer het gerust eens! 

 

 

erikdenoorman