Walden-pond

Waadtips voor snel stomend water (uit eigen ervaring opgetekend)

 

Waden in dit soort rivieren vergt aandacht voor wat betref je eigen veiligheid.

 

BEKIJK ALTIJD EERST OF EN WAAR JE WIL WADEN en check altijd op eventuele escaperoutes.

CHECK OF DE WATERSTAND NIET PLOTS KAN VERANDEREN. Dat kan door hevige regenval/smeltwater een eind verderop maar ook doordat men bijv. de schuif van een stuw opeens open zet.

KIJK WAT VOOR BODEM ER IS. Je polaroid zonnebril is daarbij je beste vriend. Grote (en gladde) keien kunnen je onvoldoende grip geven om verantwoord te staan/te lopen. Ook drijfzand kan gevaarlijk zijn!

WAAD NOOIT TE DIEP. Soms is kniediep net nog verantwoord.

 

Onderschat een rivier nooit. Deze visser staat in de volle stroom van de Glomma zonder waadstok!

 

NEEM ALTIJD EEN WAADSTOK MEE. Hiermee hou je op twee plekken steun als je één been optilt om te stappen en kun je voelen of de volgende stap niet te diep gaat worden.

PROBEER NOOIT TEGEN DE STROOM TERUG TE WADEN dit kost enorm veel energie en meestal kom je er niet of nauwelijks verder mee. Schuin met de stroom mee is vaak wel mogelijk zo lang je voeten grip hebben

GA JE OMVER... LAAT LOS WAT JE IN JE HANDEN HEBT koppel ook je schepnet af als dat kan, dat wil nog wel eens aan dingen blijven hangen. Desnoods gebruik je daar een mes voor. Laat je zo kalm mogelijk meevoeren met gespreide armen en benen als dat kan. Indien nodig je hoofd beschermen tegen rotsen e.d.

JE WAADPAK FUNGEERT ALS VLOT en houdt lucht vast. zwemmen in een waadpak kan overigens verrassend goed.

LAAT JE NAAR EEN VEILIGE OEVER OF GRINDBANK MEEVOEREN als is dat 100 meter verder. Probeer vandaar wat rust te nemen, helder te blijven nadenken en te zien of je verder kunt komen naar een 100% veilige spot. Zo niet kun je met een schril fluitje de aandacht van anderen trekken om je te helpen. Wees beducht op onderkoeling.

 

Beter even goed nadenken voordat je een rivier in stap kan je een hoop ellende besparen!

 

erikdenoorman