Walden-pond

Balsa beetverklikker 2.0

 

Als ik me er de tijd voor gun, en wat tijd betreft leven we in luxe momenteel, vind ik het leuk om zelf beetverklikkers te maken van balsahout. Dit super lichte en makkelijk bewerkbare hout koop je bij een winkel die ook spullen voor modelbouw verkoopt. Ja dezelfde winkel waar je ook messing tube kunt kopen in allerlei nuttige diameters om mooie zalmtubes mee te binden. In mijn geval is dat de Märklin winkel in de Minnebroederstraat van de Utrechtse binnenstad.

 

 

Ik zaag een stukje balsahout af en zet dat op een tubenaald. Die tubenaald bevestig ik in een Dremel. Dat is zo’n mini boortolletje waar je ook allerlei andere dingen mee kunt doen. Een (veel) goedkopere variant tref je regelmatig bij de Liddl. Als ik het motortje laat draaien kan ik door schuurpapier tegen het zachte hout te drukken al heel snel een mooi gevormde beetverklikker draaien. Deze gaat eerst in de blanke lak en daarna in een fluor kleurtje naar keuze.

 

Bij de 1.0 versie stak ik een plastic pennetje door het gat van de beetverklikker nadat ik deze op de lijn had gezet. De beetverklikker was zo doende te verschuiven. Echter na een poosje sleet het nylon in op het hout ( of andersom zo je wilt) en verschoof de beetverklikker ook als dat niet wenselijk was.

Nu bij de 2.0 versie maak ik het gat wat wijder en breng ik eerst een hol plastic pijpje in. Wederom voer ik mijn lijn er door maar daarna plaats ik een plastic pennetje ( haar van bezemsteel) in het plastic pijpje. De beetverklikker is nog steeds verschuifbaar maar slijt nauwelijks meer in !

 

Er zijn tal van beetverklikkers in omloop die allemaal voor en nadelen hebben. Maar er gaat niets boven een zelfgemaakt exemplaar. En uit bijv. een meter 8 mm balsa kun je er heel wat maken. Uiteraard kun je ook grotere of kleinere diameters toepassen. Al naar gelang je wensen. OK, het kost even tijd, maar als ie straks met een ruk onder water verdwijnt ben je dat zo weer vergeten.

 

erikdenoorman