Walden-pond

Beresterk op zonker

 

Op de Berenkuil in Putten, één van de top vliegvis C&R wateren in onze regio en daarbuiten is een behoorlijk bestand aan mooie grote saiblingachtige forellen uitgezet. Tijgerforel worden ze genoemd. Ik vind dat ze meer op de legendarische marmorata forellen lijken. Maar daarvoor moet je echt even verder van huis.Vissen met een grote bek vol scherpe tandjes en met een buitengewone kracht. Ze drillen duidelijk anders dan de aldaar ook rondzwemmende regenbogen. Daar kwam ik vandaag wel achter. Zelfs als je denkt dat de vis klaar is om te landen begint het feest gewoon opnieuw. En dat is prettig. Wat ik ook altijd fijn vind is dat de vis er perfect uitziet. Geen stompe staartjes of afgevreten vinnetjes. Nee mooi, gezond, dikke staart en in topconditie.

Ik ben niet zo’n fanatieke vijvervisser maar in de gesloten tijd wil ik er nog wel eens heen voor een paar prettige uurtjes. Deze kraakheldere diepe plas is goed toegankelijk middels een aantal lange stijgers. Maar je kunt er ook een vlot huren of met je belleyboot te water.

 

Langs de kanten kon je ze droog vangen. Ik ving ze vandaag op pakweg 5 meter diep en op een zeer eenvoudig zonkerstreamertje. Een roze om precies te zijn. Andere kleuren werden wel gevolgd maar niet gepakt. Om op die diepte te komen was een full sink lijn nodig. Tijdens het afzinken tel ik de seconden. Steeds eentje erbij totdat ik de vangende diepte hebt bereikt. Hieronder kun je zien hoe ik die streamertjes maak. Meer als een mooie zonkerstrip en een kettingoogje heb je niet nodig. Het kan allemaal beslist mooier en ingewikkelder. De Tijgerforellen lustte ‘m graag. En daar is het mij ten slotte om te doen.

 

 

Zet een stevige binddraad op net boven de haakbocht. Zet een stukje zonker op deze plek goed vast.

 

Breng de binddraad over de haaksteel naar voren en bind het stukje zonker hier af. Daarna aan weerskanten een subtiel glittertje inbinden.

Als laatste breng ik oogjes toe van een gootsteenkettingkje op. Je kunt hiervoor ook diabolo oogjes gebruiken. Stevig afbinden en paar keer lakken. Klaar!

 

 

En omdat het zomaar kan zijn dat ze op een ander moment een ander kleurtje wensen is het natuurlijk handig om zelf ook wat variatie in je vliegendoos te hebben zodat er altijd wel wat bij zit dat in de smaak valt.

 

De berenkuil is gewoon open. Je gaat er fijn vissen. Na afloop stuur je een Appie naar de uitbater waarin je meedeelt hoe lang je er vertoefd hebt. dat wordt dan met een tikkie beantwoordt. Hoe simpel kan het zijn. Coronaproof tot en met dus!

 

erikdenoorman