Walden-pond

Hier weer een berichtje uit Koppang aan de Glomma.

 
Na wederom een lange winter met een ijzig koude meimand was het afgelopen woensdag dan eindelijk zover. 4 Dagen na de seizoensopening van de Glomma besloot ik samen met vismaat Henny ons geluk te beproeven in de Glomma. Het weer was eindelijk zoals we het graag zien; lekker zonnig, strak blauwe lucht en weinig wind uit het zuiden. Mooier kan haast niet. 
 
We besloten om dicht bij huis te blijven en kozen een stek net ten zuiden van Koppang Camping. De waterstand was dusdanig laag dat overwaden naar het eerste eiland gaan enkel probleem was. Altijd weer even uitkijken als je na de winter voor het eerst het water in gaat om een stuk te waden. Let je even niet op, heb je zomaar een nat pak! 
 
 
 
Op het eiland aangekomen liepen we nog nog een kleine honderd meter voordat we voorbij de eerste stroomversnelling waren. Hier komt het water over een ondiep stuk met forse keien waarna het weer dieper wordt. Een perfecte plek om de eerste vliegen zwemles te geven. Ondanks dat het water aardig koud was kozen we voor een droge vlieg. Met de zon op het water kan dit ook vroeg in het voorjaar succesvol zijn. En dat bleek. M'n CDC F-fly werd op de tweede worp al van het water oppervlak geslurpt. Bam! Een mooie vlagzalm had er wel trek in! Heerlijk zo’n eerste aanbeet. Helemaal als je ‘m niet verwacht!
 
 
 
We schuifelden langzaam stroom afwaarts en zowel Henny als ik vingen regelmatig een vlagzalm. Het waren allemaal geen knoeperts maar daar is het ook nog te vroeg voor. Op de één of andere manier komen die altijd pas later in het seizoen. Zo vanaf de tweede, derde week in juni. Dit heeft waarschijnlijk te maken met met de temperatuur van het water en/of voedselaanbod. 
Nadat we beiden een stuk 6, 7 vissen hadden gehaakt (en diverse missers en losschieters) besloten we dat het tijd was voor een bakkie koffie. Dus keteltje uit de tas, hout sprokkelen en een vuurtje op gang brengen met wat berkenschors. Een paar handjes ‘kokekaffe’ in het kokende water en even lekker laten doorpruttelen. Kvikklunsj erbij en chillen maar!
 
 
 
 
Ondertussen scheen de zon nog volop en zagen we hier en daar insecten verschijnen en begon er vis te stijgen. Een mooi moment om er nog eens in te springen. Iets verder stroom afwaarts ging het op een gegeven moment helemaal los. De ene na de andere aanbeet. Ook aardig wat missers maar dat hoort erbij. Tegen het einde van de middag stond de teller op meer dan 15 vissen per persoon en dat is voor een visdag zo vroeg in het seizoen niet gek! Henny haakte vlak voor vertrek nog een mooie forel. De kers op de taart voor deze mooie middag. Als deze middag een voorbode is van wat we dit seizoen kunnen verwachten dan kan het wel eens een top seizoen worden!
 
 
 
 
Ondertussen is de situatie in de rivier volledig veranderd. Afgelopen vrijdagnacht en zaterdag is er aardig wat regen gevallen en is de nacht temperatuur niet meer onder het vriespunt geweest. Het gevolg is dat smelt- en regenwater nu uit de bergen de rivier in stroomt. Sinds 20 mei is de waterstand maar liefst 1,6 meter gestegen. Het is een bruine soepsloot geworden waar in ieder geval de komende week niet in kan worden gevist. We waren dus net op tijd! Eind komende week kan het water alweer een stuk helderder zijn en dan is het met hoog water ook prima vissen.
 
Nu maar hopen dat de Noorse grens snel weer open gaat zodat jullie ook weer kunnen komen genieten van de deze mooie visserij in deze prachtige rivier en omgeving...
 
Groet vanuit Koppang aan de Glomma,
 
Edward
 
Ter info:

De Noorse landsgrenzen zijn gesloten voor alle buitenlanders die geen verblijfsvergunning of werkvergunning voor Noorwegen hebben. Dit geldt in principe tot 20 augustus. De Noorse overheid overweegt ondertussen of er uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Uiterlijk 15 juni zal de Noorse overheid beslissen of de grenzen al dan niet open gaan voor reizigers uit de Scandinavische landen. Uiterlijk 20 juli wordt er besloten of reizigers uit andere nabijgelegen landen naar Noorwegen mogen komen deze zomer.